Så du skriver tantsnusk?

Kan vi ta några minuter och prata om det här med fördomar? I helgen fick jag höra ovanstående mening vid ett flertal tillfällen. Eftersom jag är aktiv – ehrm – på sociala medier har fler än mina närmast sörjande koll på att jag skriver. Så när jag stöter ihop med bekanta är det inte ovanligt att de tar upp mitt skrivande. Vilket såklart är extremt kul som författare! För såklart vill jag gärna prata om mitt skrivande.

Men när hela diskussionen inleds med frasen ”Så du skriver tantsnusk?” blir jag som en ballong som sakta pyser ut luft. Fram till nu har jag gjort ärliga försök att ta ner personen på jorden genom att svara något i stil med ”Fast allvarligt, tantsnusk? Välkommen till 21:a århundradet.” Eller när de nämner Fabio. ”Nu har ju både omslagen och innehållet utvecklats en del sedan 80-talet…” Inget av dessa svar brukar hjälpa. Personen brukar bara le lite överseende och fortsätta trycka ner böcker med romantiskt innehåll. Allt medan jag blir mer och mer förbannad.

Åh, jag glömde nog att säga: 100 % av alla som säger dessa saker är män. Jag älskar män. Men inte när de klankar ner på en hel genre som 9 av 10 män inte ens läst.

Så efter flera misslyckade diskussioner tror jag äntligen att jag har hittat den bästa svarsrepliken:
Man som ser ner på romance: Så du skriver tantsnusk?
Jag: Ja, eller så kan man kalla det gubbsnusk om man vill. Min bok passar både män och kvinnor. Du kan få köpa den när jag är klar. Signerad såklart.
Man som ser ner på romance: *skrattar åt mitt skämt och frågar hur länge har jag skrivit*

4 reaktioner på ”Så du skriver tantsnusk?

 1. Elin Säfström skriver:

  Hehe, bra svar:) Ja du, det är många genrer som anses mindre fina, men romance är väl det som är mest ”illa sett”. Och, ja, det är ju främst kvinnor som läser det, så där har vi väl en stor del av problemet. F.ö. är det ju framförallt kvinnor som läser litteratur ö.h.t.

  • Kristina W skriver:

   Ja suck, problemet är ju egentligen så mycket större än bara själva genren – som du helt korrekt är inne på. Men jag blir så less, så less på de diskussioner som inleds med den här frasen.

 2. Sara skriver:

  Bra svar! Förstår precis irritationen – oftast är ju personerna som slänger ur sig dessa urvattnade kommentarer inte öppna för diskussion heller, eftersom de redan har sin bild klar. Väldigt tröttsamt och svårt att förhålla sig till.

  • Kristina W skriver:

   Nej på just den punkten – snusket alltså – är de väldigt bestämda. Trots att de förmodligen inte ens har läst en riktig romance någon gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *