Skruvar upp konflikten & ställer allt på sin spets

Har jag sagt att jag älskar min ritrulle? Alltså på riktigt ÄLSKAR den? Att vara kreativ och skriva ställer så stora krav på att man ska kunna släppa loss tankarna. När det medium som man använder för att skriva låser fast tankarna blir det svårt. Hence the ritrulle. Där har jag en rejäl – om än rörig – överblick över alla scener, komplett med lösa frågor och trådar. Istället för en lista med scener som jag måste scrolla igenom.

Jag vill mena att det var tack vare ritrullens magi som jag fick världens bästa idé i söndags. Anledningen till att jag inte har skrivit om det i bloggen tidigare var för att jag har varit tvungen att fundera igenom om det överhuvudtaget kunde fungera. Skrev ett alldeles för långt inlägg till mina skrivarvänner i Messenger. Ett väldigt ledande inlägg som nära på tvingade dem att säga att idéen är fantastisk. Såklart höll de med mig (hehe de vågade inte annat).

Utan att spoila hela idéen så går det ut på att min karaktär Jakob har ett mål och ett tydligt, konkret hinder som gör att han inte kan nå sitt mål. Min andra karaktär Ava har också ett mål, men konflikten slår ner som en bomb senare i berättelsen. Och ställer allting på sin spets. För det krockar HELT med Jakobs mål. Ååååååh så bra! För dig som vill läsa mer om hur man jobbar med karaktärer kan jag tipsa om Simonas blogg. Speciellt de här två inläggen gillar jag:

Hur skapar man bra och trovärdiga karaktärer?

Råd och tips om mål och konflikt

 

6 reaktioner på ”Skruvar upp konflikten & ställer allt på sin spets

 1. Elisabet Nielsen skriver:

  Och vilka bra inlägg det är! När jag läste dem insåg jag HUR mycket jag saknar Simonas blogg. Inlägg som dessa och liknande var så lärorika. Och där min egen metod/arbetssätt diffade från hennes fick jag ofta skriva ned det för att fundera ut hur eller varför. Och varför (och hur) de diffade.

  Lycka till med din nya idé!

  (själv fick jag just en alldeles ljuvligt helgalen en)

  • Kristina W skriver:

   Simonas blogg är verkligen en guldgruva av såväl skriv- som lästips! Tur att den finns kvar så att man kan bläddra bland inläggen åtminstone 🙂
   Vad spännande Elisabet! Hoppas att din idé utvecklas och får en plats i ditt manus .)

   • Elisabet Nielsen skriver:

    Håller med angående Simonas blogg – rena guldgruvan!

    Just den här idén kommer inte in i mitt manus. Däremot är min tanke att den skall hjälpa mig utveckla och understödja manusets utveckling. Jag har uppfunnit min motsvarighet till din ritrulle. En rymdkarta.

    Japp, en gång i världen blev jag med idé till en science fiction-historia. Det blev ingenting av den – men världen jag skapade! Jag ritade t o m upp en karta för att få en överblick över hur hur de olika världarna var belägna och hur de var förbundna med varandra. Komplicerat, möjligen en aning rörigt, men faktiskt rätt klargörande gällande någonting som annars hade varit omöjligt att överblicka.

    Fast i det här fallet borde jag förmodligen snarare kalla det en strukturkarta, eftersom vad jag den här gången kartlägger är de olika trådar som utgör berättelsen bas och en antydan om vilka scener som ingår i vilken tråd. Om den fungerar så som jag tänkt mig tror jag den kan bli just det hjälpmedel jag behöver. Hitintills har jag mappat upp prologen och de första nio kapitlen och definierat en huvudtråd (krisen Carl Johan förorsakat) och en bitråd (Jennies vedermödor som gäst hos sin studiekamrat).

    Möjligen skulle den också kunna fungera som ett primitivt synopsis. Eller åtminstone som underlag till ett. Måste utvärdera den möjligheten.

    • Kristina W skriver:

     Wow vad spännande Elisabet! Det låter ungefär som den där tunnelbanekartan som jag tipsade Sara om i en tidigare kommentar eller Saras egen färgfläta. Det där med att skilja ut trådar i ett manus och se vilka scener som hör till vilken tråd tycker jag är otroligt klokt! Jag inbillar mig att det blir ett tydligare driv i varje scen eftersom de fyller ett klart syfte.
     Lycka till med din rymdkarta/strukturkarta/primitivt synopsis 😉

 2. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Underbart med världens bästa idé!
  Ritrulle har jag använt mig lite av, men inte så mycket. Vi råkade använda upp pappen när vi målade huset i somras (för att skydda altanen ?) och den nya rullen står ännu oanvänd i skrivstugan, som nu lagts för vintervila.
  Kul att läsa om din pepp, tar med mig en nypa av den i min fortsatta redigering i dag.

  • Kristina W skriver:

   Idéer som fastnar och kan utvecklas är underbara!
   Upplever du att ritrullen inte riktigt är din kopp te eller har det bara inte blivit av att du har använt den Marie? 🙂
   Heja, heja med redigeringen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *