Dags för omskrivning nr 3

Det är dags att ta tag i manuset igen. Jag känner det i hela kroppen. Alla tankar och idéer har hunnit landa efter all feedback. Nu vill jag testa dem i verkligheten och se om de fungerar så bra som jag tror! Men riktigt redo är jag inte. Först måste jag hitta tillbaka in i texten. Ca 30 sidor om dagen ska jag läsa igenom. Skriver ner tankar under tiden i ett block, samtidigt som jag markerar varje scen enligt färgkoden ”Okej”, ”Ta bort” eller ”Redigera”. Efter mina 30 sidor skriver jag ner övergripande reflektioner. Det känns bra.

För er som kommenterade förra inlägget, stort tack för all pepp! Samtalet med lektören gick bra. Det blev ett väldigt dynamiskt samtal där jag lyfte fram de förändringar som jag tänker göra och andra, mer lösa, tankar. En förändring som jag var 99 % säker på möttes med ett ”Jaaa… haa…?” Följt av lång paus. Såhär i efterhand fattar jag varför det inte är någon bra idé. Men vi möttes halvvägs. Jag ska inte stryka personen M. Däremot ska han få en annan typ av roll som fortfarande är avgörande för handlingen.

Till er som har anlitat lektör eller ska göra det. Se till att det ingår ett uppföljande samtal. Dels för att du får chansen att ställa frågor och kan be lektören att förtydliga delar av utlåtandet. Dels för att du kan bolla de nya idéer som du har med ett proffs som känner din text lika väl som dig själv.

6 reaktioner på ”Dags för omskrivning nr 3

 1. Elisabet Nielsen skriver:

  Spännande, Kristina. Informativt och lärorikt inför den dag när man kanske kommer så långt. Och ibland kommer man på idéer som vid närmare tanke inte kommer att funka lika bra som man förväntar sig om man implementerar dem rakt av. Så är det bara. Säger hon som har en tågurspårning mitt i texten.

  Dina egna idéer om hur du skall tackla nästa redigering låter också smarta. Det hörs att du tänkt igenom det här mer än ett varv. Lycka till.

  • Kristina W skriver:

   Klart att du kommer att komma så långt Elisabet 🙂 Tålamod, tålamod!
   Haha jag kan fortfarande komma ihåg hur förvånad lektören blev av mitt förslag. Jag tycker fortfarande inte att det är en rakt igenom dålig idé, men jag förstår att personen M sett som ett hinder är ett mer effektivt hinder i kärleksberättelsen än det andra hindret som jag spånat kring.
   Jag hoppas att min plan kring redigeringen ska hålla! Skrivtober här kommer jag 🙂

   • Elisabet Nielsen skriver:

    Ibland hoppas jag, och ibland undrar jag vad tusan jag håller på med. Ibland känns det som om texten svävar och flyger. Andra gånger som om den gör århundradets magplask. Är hur som helst är jag nu inne på nionde kapitlet i ”fylla igen hålet i inledningen av manuset”. På den negativa sidan kryper det kapitlet fram. Hoppas att det löser sig med dina personer och lycka till, Kristina!

 2. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Intressant inlägg! Att kunna bolla med en person som kan manuset nästan lika bra som en själv, men inte lika insnöat bra, är verkligen guld värt. Alla förändringar man planerar är inte nödvändigtvis av godo, kul att du fick dig en tankeställare 😀
  Lycka till med fortsatta redigeringen!

  • Kristina W skriver:

   Alla former av bollplank är verkligen guld värd! Speciellt när bollplanket vågar vara ärlig i sin feedback och tankar 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *