Uppföljande samtal och mer feedback

Någon som lyssnat på senaste avsnittet av Skriv en bestseller? Det var nästan som om de hade läst mitt inlägg om det där med ångesten över att inte vara en författare som skriver viktiga böcker. Jag blev så glad över att det finns andra författare som känner likadant som jag. Och då är ändå Eriksson och Schulman framgångsrika och storsäljande författare. Att deras böcker går hem hos läsarna verkar inte dämpa den lilla rösten i huvudet som envist väser Se till att få in ett viktigt ämne så att du kan bli recenserad på kultursidorna. Skriv inte en flamsig berättelse om två personer som hittar kärleken. Tänk stort! Tänk Simona Ahrnstedt.

Problemet är att jag inte är Simona Ahrnstedt. Jag är Kristina Westling. Och jag vill skriva mysiga, underhållande böcker. Självklart med trovärdiga karaktärer som, likt vanliga människor, har problem som de tampas med och en rejäl konflikt som ställer till det för dem.

Imorgon ska jag ha ett uppföljande samtal med lektören. Efter en månad med min rynkande panna djupt ner i utlåtandet och sex fulla sidor med reflektioner är jag redo för samtalet. Jag kommer att ha ihjäl minst en person (= stryka hen ur handlingen. Inget mord. Det är ingen deckare jag skriver), möjligen två personer. Utsätta en karaktär för det hemska att bli uppsagd från jobbet. Och en tredje samt fjärde person kommer att få mer utrymme. Eftersom samtliga testläsare har tyckt om dem så mycket. Det gör mig väldigt, väldigt glad. När jag får höra att jag lyckats skapa trovärdiga och sympatiska karaktärer.

En del av dessa funderingar har jag bollat med fina A-K i söndags när jag fick feedback. För övrigt väldigt konstruktiv och matnyttig feedback. Det blev fyra hela A4 med kommentarer som jag krafsade ner. Underbart! Vi satt i tre hela timmar och pratade manus, samtidigt som vi drack te och myste med tända ljus. A-K, jag ser fram emot att återgälda tjänsten när du är redo att låta mig läsa ditt manus 🙂

Men innan samtalet imorgon ska jag kurera min förkylning som bestämde sig för att göra en – icke önskad – comeback. Kram på er!

12 reaktioner på ”Uppföljande samtal och mer feedback

 1. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Det var – som vanligt! – ett bra avsnitt av Skriv en bestseller 🙂
  Böcker som spelar roll behöver ju inte vara pretentiösa, det kan vara böcker som kommer in i livet i precis rätt tid. Sådana som får mig att må bättre när jag är nere, får mig att finna hopp och inspiration när jag behöver det, som ger mig en stunds vila från ilande tankar. Det är viktiga böcker! Och vad jag förstått skriver du sådana böcker, så check i rutan på ”viktigt”.
  Hoppas det blev ett bra uppföljningssamtal med lektören, tänk vad långt du kommit.
  Vad mysigt med te, tända ljus och manussnack. Hösten är bra härlig ändå. Krya på dig!

  • Kristina W skriver:

   Så har jag nog aldrig tänkt, men visst har du rätt. En bok kan ju bli viktig för en människa helt enkelt av den anledningen att den inte tar upp ett ämne som ligger nära ens jobbiga vardag. Utan tvärtom, erbjuder en trevlig värld att fly in i när det känns jobbigt. Precis sådana böcker vill jag skriva! 🙂
   Samtalet blev toppenbra, så skönt att få lite coaching inför omskrivningen. Det känns verkligen nu när jag läser igenom manuset igen, att jag faktiskt har kommit längre. Förhoppningsvis är det inte 40 000 ord som får stryka på foten den här gången 😉

 2. Annika skriver:

  Hoppas det blev ett bra samtal med lektören, låter som om du är väl förberedd 🙂
  Jag tror verkligen på att göra sin grej, och ibland är det inte den där tunga boken som är fylld med ”viktiga budskap” som är den man behöver allra bäst som läsare. Heja dig, och krya på dig!

  • Kristina W skriver:

   Det blev ett riktigt givande samtal! Visst ska man göra sin grej, tricket är väl helt enkelt att hålla fast vid sin vision och inte påverkas för mycket av andra 😉 Det är något som jag jobbar hårt med!

 3. Sara skriver:

  Vad spännande med uppföljningssamtal – berätta gärna hur det gick! 🙂

  Annars låter det som att du behöver vila och krya på dig. Hoppas att känslan efter samtalet är pepp iaf, så att det känns roligt att sätta tänderna i det igen!

  • Kristina W skriver:

   Det kändes verkligen bra. Skönt att ha en expert att bolla tankar med 🙂 ´Jag ska försöka vila, krypa upp i fåtöljen med en kopp te och en god bok. Nu är förkylningen i alla fall bättre, men inte helt bra.

  • Kristina W skriver:

   Samtalet med lektören kändes riktigt bra. Skönt med någon som är proffs och samtidigt känner till min text.
   Usch, ja det är ju förkylningstider nu. Fattar dock inte hur jag kan bli förkyld igen, det har aldrig hänt tidigare. Nåja, någon gång ska ju vara en första. Krya på dig du också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *