7 saker att göra mellan skrivperioder

 1. Plöj alla avsnitt av Game of Thrones.
  Eller valfri evighetsserie. Typ Vänner, Grey’s Anatomy, The Big Bang Theory, How I Met Your Mother osv. Frossa samtidigt i ostbågar och njuuuut.
 2. Starta en Bullet Journal
  Detta fantastiska verktyg skapades av Ryder Carrol. Du behöver: En bok (jag använder en Leuchtturm med prickar) och en penna. Många lyfter fram svarta fineliners eller Mujis gelpennor som favoriter. Sedan är det bara att sätta igång! Jag har självklart en lista över mina böcker som väntar på att bli lästa och två sidor där jag skriver ner tankar kring mitt manus.

 3. Rensa i garderoben
  Bara gör det. Ut med allt som du inte använder eller som du inte använt under det senaste året. Släng, skänk eller sälj. Min favorit är att skänka, jag är helt enkelt för lat för att hålla på med Tradera eller andra säljsajter. För några år sedan testade jag fenomenet Capsule Wardrobe. Eller på svenska: en typ av säsongsgarderob med så få klädesplagg som möjligt. Även om min garderob innehåller ganska många plagg numera så shoppar jag bara fyra gånger om året och byter fortfarande ut mina kläder efter säsong. Så skönt!
 4. Tapetsera om!
  Japp. Det har i alla fall jag gjort. Och mitt förhållande överlevde. Det sägs att om man klarar av att montera IKEA-möbler och tapetsera ihop så klarar man allt tillsammans. Jag vet inte riktigt om det stämmer men vi är fortfarande gifta.
 5. Läs. Vad som helst. Bara det inte är ditt eget manus.
  Beta av några böcker från den där läshögen som jag vet att du har. Välj ut en bok som du verkligen längtat efter att läsa. Och läs. Njut. Tänk inte för mycket på hur boken är skriven. Bara njut av att få svepas med i en berättelse som någon annan har skapat.
 6. Tillbringa tid med vänner och familj.
  Jag har en känsla av att den här punkten borde ha hamnat högre upp. Men å andra sidan, den här listan är skriven utan inbördes ordning. Ni fattar vad jag vil ha sagt med den här punkten va? Kom ut ur din skrivarlya. Umgås med vänner och familj. Hitta på något kul tillsammans. Eller bara se en film i vardagsrummet.
 7. Kolla Youtube-klipp
  Lägg onödigt mycket tid på någonting så onödigt som att klicka runt på kattklipp på Youtube. Eller andra klipp. Jag är nyfrälst Bujo-fantast och kollar klipp där folk på 3 minuter ritar upp sina månadsöversikter och veckoöversikter i sina Bullet Journals. Det är jag och Therese Lindgren som mår bra av dessa klipp. Andra får prestationsångest. Har jag hört.

Vad gör du när ditt manus vilar?

16 reaktioner på ”7 saker att göra mellan skrivperioder

 1. Louise Baumgärtner skriver:

  Nu är jag också mittemellan skrivperioder. Med en arm som har domnat tyvärr…Och jag vill helst ligga i soffan och sedan, på kvällarna vill jag dricka vin…?Men det gör jag inte. Istället går jag vilset runt, slänger på en tvätt, skjutsar något av barnen till träning, tar en promenad, försöker ta det lugnt, lyckas sådär…och så kommer jag på en och annan bra mening som jag kunde skriva in i mitt manus?Det är lite svårt att plötsligt vila från skrivandet men friden varar bara till helgen, sedan kommer det synpunkter från lektören igen.
  Din lista med förslag var rolig och fantasifull ?Vet du hur länge du ska vila från skrivandet ? ?

  • Kristina W skriver:

   Men usch Louise, det lät inte trevligt med en avdomnad arm 🙁 Ja att helt vila från skrivandet är, i alla fall för mig, i stort sett omöjligt. Även om jag inte tittat på min text sedan den gick iväg till lektören så bär jag med mig texten i huvudet. Och gör precis som du, skriver ner tankar och idéer 🙂
   Spännande att du snart får synpunkter! Är det sista vändan med lektören? Ska det iväg till en redaktör sedan eller fungerar din lektör som en slags redaktör också?

   Jag tänker mig att jag ska ge mig själv en välbehövlig paus. Har styrt mig själv med tidsramar och skrivmål i mer än 1 år. Nu behöver jag känna att jag börjar skriva igen när jag inte kan hålla mig borta från mitt manus längre. Så vem vet, det kanske inträffar om två veckor eller två månader. Den som lever får se 🙂

   • Louise Baumgärtner skriver:

    Spännande och cool inställning till skrivandet, att du väntar till du inte kan hålla dig borta längre?Och sund därför att det givetvis är bra för lust och ork att fixa en paus ibland!
    Lektören och jag är fortfarande på handlingen, det är jag som bett om extra tid och synpunkter där, vill att det ska bli så starkt och bra det bara går. Så nästa vecka är jag fortfarande på intrigen men 18 september går vi vidare till språkgranskning och den 1 oktober ska allt vara färdigt för tryck?Jisses! Men en tidsplan som ät realistisk, mitt manus är ganska klart redan. Kul att du är intresserad ?

    • Kristina W skriver:

     Får se om jag kan fortsätta hålla mig såhär cool när jag väl sätter igång och skriver. Ni får väl påminna mig om att jag lovat mig själv att ta det lugnt, okej? 😉
     Åååh vad spännande! Jag och en skrivande kompis pratade igår om hur härligt det vore att komma fram till det läget när man bara sitter och pillar i texten. Kollar språket så att allting flyter plus korrektur 🙂 Alltid roligt att höra hur det går till för dem som blivit antagna!

 2. Elisabet Nielsen skriver:

  Ännu ett förslag: Om du inte redan finns där kan du gå med i GoodReads. Mängder med böcker att lägga till på önskelistan, mängder med författare att följa, mängder med recensioner av böcker (man kan skriva egna recensioner också om man vill). Nyhetsbrev. Förslag på böcker med utgångspunkt från de man markerat. Har tillbringat mycket tid där – och haft mycket roligt också..

  • Kristina W skriver:

   Haha du är den andra personen som säger det! Funderar faktiskt på att göra det eftersom jag aldrig kan hålla reda på vilka böcker jag läst och tyckt om 😀 Hur är det, har man ett användarnamn eller går man på tilltalsnamn? I så fall skulle det vara kul att kolla upp dig på GoodReads 🙂

 3. Annika skriver:

  Underbar lista! Men jag är helt säker på att tapetsering är ett enmans(kvinnas)jobb 🙂
  Har inte riktigt greppat hur man kör sin BuJo, tackar för tipset om att kolla in youtube!

  • Kristina W skriver:

   Det går nog att tapetsera själv, många gör det har jag hört. Speciellt om man kör med EasyUp, då ska det gå ganska lätt. Men både jag och maken behövde någon att hålla i handen 😉
   Det underbara med BuJo är att det egentligen inte finns några regler. Däremot använder många en innehållsförteckning, en årsöversikt (eller futurelog), en månadsöversikt och sedan veckoöversikter eller dagliga översikter. Blanda det med att föra dagbok eller skriva ner tankar kring ditt manus, rita små djur eller föra lista över böcker som du vill läsa. Allt är möjligt! Youtube is the shit. Men även Pinterest ger bra inspiration.

 4. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Det var många bra förslag!
  Jag har en paus nu och den ska fortsätta i några veckor till, ska jobba vidare med synopsis på nästa berättelse. I övrigt har jag en helt oväntad dipp och faktiskt lite ångest. Plötsligt har jag tid att tänka! Det är aldrig bra 😀

  • Kristina W skriver:

   Tack Marie! 🙂 Finns ju massor av andra saker man kan göra men några av dessa brukar jag roa mig med.
   Usch då. Varför känner du ångest? Är det manuset som spökar eller någonting annat som gnager? Haha nej man ska inte tänka för mycket 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *