Nu händer det saker!

Först och främst: Tack för allt stöd och pepp angående mitt förra inlägg. Vill ni bli mina gurus haha? Sanningen var att lusten bara försvann, jag var fullkomligt nöjd med att göra helt andra saker än att jobba hårt med mitt manus. Typ kolla på GoT, skriva i min Bullet Journal och surfa på Instagram och Pinterest.

I lördags bestämde jag mig ändå för att sätta mig på min älskade balkong och försöka hitta tillbaka till skrivlusten. Läste en av mina absoluta favoritscener och blev inspirerad. När jag dessutom hittade ett mail i inkorgen från lektören vaknade kämpaglöden. Så, om ungefär en vecka ska mitt manus iväg till lektören. Helgen gick åt till att rita dramaturgikurvor (såklart med massor av färgpennor!) och lista ut vad som behövs för att manuset ska bli komplett.

Igår fick jag ihop två timmar skrivtid. Och jäklar vad nöjd jag var efteråt! En viktig scen (jag har väldigt många viktiga scener i mitt manus, tumme upp!) som jag kämpat med att få igång landade precis rätt. Min huvudperson Ava har verkligen utvecklats under de här senaste veckorna. Allt tack vare mina testläsare som var hårda med att de inte alls gillade henne.

Jag är en person som tror starkt på listor. Min man brukar reta mig för det. Men i det här fallet håller jag hårt i min redigeringslista. En veckas hårt jobb. Ett tydligt mål. Nu är det järnet som gäller!

18 reaktioner på ”Nu händer det saker!

 1. Elisabet Nielsen skriver:

  Härligt att du är tillbaka på banan och funnit glädje i skrivandet igen! Härligt också att vi kunnat peppa dig, och kanske också kunna peppa varandra. För förr eller senare träffar vi alla på den där textmässiga icke låsningsfria bromsklossen någonstans i våra texter.

  Lycka till med tidsplanerna!

  • Kristina W skriver:

   Ja det är så skönt att känna att det går framåt igen. Jag arbetar dessutom mer effektivt nu, OPT (ord per timme) är hög vilket är skönt. Marie (Mitt skrivliv) har lagt upp ett inlägg om just de här svackorna. Hur hanterar man dem? Jag kallar mitt skrivande för lätt manodepressivt. Ena dagen är det upp, sedan vänder det snabbt ner igen. Men mina svackor har definitivt mildrats tack vare all pepp från er 🙂 För självklart ska vi peppa varandra!

  • Kristina W skriver:

   Så otroligt skönt att vara tillbaka på banan! Just nu är det bara lite pirrigt, men nästa vecka kommer jag garanterat att få panik när jag har skickat iväg manuset haha 🙂

 2. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Tack själv, för att du delar både upp- och nergångar i motivation och inspiration. Vi upplever alla samma sak, det är jag övertygad om.
  Vad roligt att du kommit igång igen, att läsa en scen man är nöjd med är faktiskt ett väldigt bra sätt att komma upp på banan igen. Grattis!
  Jag är också ett fan av färgglatt och listor, allt som hjälper en att hålla ordning är bra grejer 🙂

  • Kristina W skriver:

   Livet behöver mer färg 🙂 Och listor. Vad min man än säger 😉
   Ja det fungerade uppenbarligen. Ska skriva ner detta så att jag kommer ihåg det inför framtiden. Typ ”Tips för att komma upp ur skrivsvackan” 🙂 Jag hade en skrivdagbok tidigare men hade sådan prestationsångest att jag lade ner den. Hrm… kanske dags att plocka upp den igen?

 3. Louise Baumgärtner skriver:

  Lycka till nu, kör på?Och så bra det är med testläsare, det är alltför lätt att vandra vilse i sitt manus tycker jag… mitt manus är hos lektören just nu och det är både spännande och läskigt att vänta…

  • Kristina W skriver:

   Tack Louise! Åh då befinner vi oss i samma del av skrivprocessen, vad kul! 🙂 Hur länge ska lektören ha manuset?

 4. Louise Baumgärtner skriver:

  Någon vecka sa hon, så förhoppningsvis får jag det imorgon eller på fredag, skickade det i torsdags. Huu?fast ändå känner jag mig hyfsat cool. Det kan ju inte bli värre än totalt sågat, eller hur? ??intressant det du skrev om Ada. Jag har haft en författarcoach som tyckte mycket om min huvudkaraktär Alice och en testläsare som hade svårt för henne. Spännande att se vad lektören tycker. När ska ditt manus in? Stressigt? Både peppande och frustrerande med en deadline tycker jag. Som sagt; stor lycka till med slutspurten nu?

  • Kristina W skriver:

   Åh gud så spännande! Haha ja man får tänka att det är det värsta som kan hända 😉 Och du har ju ändå ett förlag som står bakom dig. Vad intressant med så olika kommentarer. Jag hade iof tre testläsare där en älskade Ava och de två andra hatade henne. Så smaken är nog som baken. Det har varit väldigt stressigt, men jag klarade min deadline med några timmar. Skickade in redan igår fast jag sa till lektören att det skulle bli idag. Går fortfarande runt med en konstig känsla i magen, kastas mellan förväntan och förtvivlan.

   • Louise skriver:

    Det tyder nog på att du lyckats skapa en intressant karaktär – och det är spännande! Förstår din känsla precis, det är så stort att skicka iväg det, särskilt om det är första gången du använder lektör? Men det är värt allt pirr i magen, det är så givande att få ett utlåtande och en sak är säker ; kan man ta till sig kritiken leder det till utveckling och förbättring ?Vet du när du får tillbaka det?

    • Kristina W skriver:

     Haha ja hon är komplicerad – mycket i bagaget som påverkar hur hon beter sig. Men jag arbetade om henne en del och tycker nu själv att hon är mer sympatisk och att man som läsare förstår hennes val och beteenden bättre 🙂 Återstår att se vad lektören tycker! Och ja, det är första gången. Så detta blir någon form av ”kvitto” på om jag skriver bra eller dåligt. Vet att man förmodligen inte ska tänka så – ett manus går ju faktiskt att skriva om och man kan arbeta för att utveckla sitt skrivande på olika sätt. Men jag får på något sätt veta hur mycket jobb jag måste lägga ner, om du förstår?
     Enligt lektören börjar hon läsa idag och återkommer om 8 dagar. Hjääääälp, vilken konstig känsla att veta att någon, kanske i detta nu, sitter och läser mitt manus!!

     • Louise skriver:

      Se det som att du får en hint om var du och ditt manus befinner er just nu?Mamma var på en föreläsning en gång där en känd författare sa ”ingen är bra i början” (angående skrivande ) det tycker jag var så bra sagt! Vart du är idag talar bara om vart du befinner dig just idag. Inte för inte som många författare talar om hur mycket de blivit refuserade (Johan Theorin i 20 år!) förmodligen var inte mina första två romaner så bra, konstaterande han krasst i en intervju?Starkt att berätta tycker jag! Så, låt det pirra men se det inte som ett kvitto på om du kan skriva eller inte. Kram!?

     • Kristina W skriver:

      Det är nog sant som du säger. Jag tror ju att jag kan skriva, men samtidigt har jag aldrig skrivit skönlitteratur tidigare. Att jag hade MVG på svenskan säger ju egentligen bara att jag uppfyllde kraven som skolan ställde. Och att jag typ förstår och kan använda det svenska språket så att andra förstår. Men att skriva en berättelse, med påhittade personer, som lever i påhittade världar, har påhittade relationer till varandra och påhittade problem… det är en helt annan femma. Nåja, någonstans måste man börja. Jag kan lika gärna börja här.

     • Louise skriver:

      Jag är helt säker på att du kan skriva, annars hade du förmodligen gjort något annat?Jag tror man dras till det man är bra på. Menade bara att du inte ska hänga upp allt på utlåtandet, samtidigt som jag vet att det är lätt att göra det. Men visst är det ett sorts kvitto, men man utvecklas ju också hela tiden. Så tro på dig och din förmåga medan det pirrar i magen ?Jag känner redan nu att jag gärna läst om din Ada så heja dig!

     • Kristina W skriver:

      Så är det nog, eller man dras i alla fall till sådant som man tycker är väldigt roligt. Idag fick en kollega veta att jag hade skickat till lektör och vi pratade en stund om min rädsla för att få ett jobbigt utlåtande. Hon menade att skrivande är ett livslångt lärande. Jo, höll jag med om. Det var väl inte direkt så att Usain Bolt vaknade upp en dag och tänkte ”Idag ska jag bli världsmästare på 100 meter.” Han tränade säkerligen en hel del. För det går ju faktiskt att träna upp sin förmåga att skriva. Både rent språkmässigt och att lära sig att gripa tag i läsaren.
      Jag försöker att inte tänka för mycket. Utlåtandet kommer att vara som det är och jag får handskas med känslorna när jag fått utlåtandet i min hand.

 5. Elin Säfström skriver:

  Listor och uppritade kurvor – bra saker jag aldrig varit något vidare på själv:) Heja, heja och vad roligt att du hittat tillbaka!

  (Ser f.ö. att du läser The Handmaid’s Tale. Tyckte den var fullkomligt fantastisk och blev oerhört skrivinspirerad.)

  • Kristina W skriver:

   I lööööv listor. Kurvor är någonting nytt men jag tycker att jag hade nytta av dem 🙂 Återstår att se om jag använder dem till nästa manus.
   Jag älskade tv-serien och tänkte ”boken brukar vara bättre” så gav mig själv en utmaning att läsa den på engelska. I och med stressen kring redigeringen så har läsandet stannat upp men nu ska jag ta och läsa ut den. Hittills tycker jag att den är riktigt, riktigt bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *