Repris

Okej jag veeet att ni har sett den här bilden förut. Skillnaden är att idag är det cirka 17 grader varmt och det blåser inte alls lika mycket. Jag behöver med andra ord inte handskar!

Nu taggar vi skrivande! Hur ser er helg ut? Skriver ni? Läser? Samlar inspiration?

6 reaktioner på ”Repris

 1. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Vad mysigt det ser ut, inspirerande utsikt!
  Här blir det husmålning i helgen, lite redigering men mest arbete utomhus i den mån energin finns. Nackdelen med att ha hus är ju att det tar en massa tid. Fördelen är att man kan kolla in sådan där utsikt all tid som inte är arbete 😉
  Ha en fin helg! Hela 17 grader är inte illa.

  • Kristina W skriver:

   Väldigt inspirerande! Ja hus tar verkligen tid – har jag hört från säkra källor 😉 Samtidigt är en del av arbetet väldigt terapeutiskt. Hoppas att du har haft en fin dag Marie!

 2. Elisabet Nielsen skriver:

  Har under den senaste veckan (äntligen!) kommit igång med mitt huvudprojekt. Kan kanske inte kalla det skrivande. Riktigt. Mer att jag är inne i texten och pillar och slipar och filar och polerar. Skriver om en mening här, ändrar ett ord där. Skriver kanske om ett stycke här och var.

  Och jag har upptäckt vad som kan vara en retsam researchmiss – måste göra vidare research där. För även om det bara gäller en detalj, så är det en historisk detalj som det vore pinsamt att få fel. Och jag måste besluta om jag skall stryka den här detaljen. Eller arbeta om den scenen där det så att säga är ”med i bild” och någon senare referens till detta fakta.

  Just nu läser jag svensk contemporary romance och engelsk historisk romance parallellt. Christina Schillers fina Hemligheter små och Mary Baloghs Someone to Hold.

  För första gången på evigheter har jag nu en TBR-hög på mer än en bok!
  Jag blir så glad varje gång jag tittar på den.

  • Kristina W skriver:

   Bra jobbat Elisabet! Visst är det skönt när man får bollen i rullning igen? Hrm… är detaljen viktig så är det nog bra att göra research, annars är det bara att stryka den!
   Åh jag läst ut Hemligheter små förra veckan, det var en sådan där bok som jag gillade mer och mer – och gärna skulle läsa om. Så det ser jag som ett gott tecken. Låter som att det kan bli en positiv recension den här gången även från dig? 🙂

   • Elisabet Nielsen skriver:

    Det kommer definitivt att bli en betydlig positivare recension den här gången!

    Arma Christina, hennes bok hamnade verkligen i kläm efter min senaste upplevelse av svensk romance. Jag började faktiskt läsa den direkt efter Arvtagerskan men kände redan efter ett par sidor att jag måste vänta tills jag bearbetat den den läsupplevelsen, annars skulle Hemligheter små hamna i slagskuggan av den och inte få en ärlig chans. Men nu är jag igång igen och gillar verkligen vad jag läser..

    Detaljen i fråga gäller unionsmärket som fanns i övre hörnet av unionsflaggorna (såväl den norska som den svenska) under en stor del av den tid Sverige och Norge var en union och som representerade de båda ländernas färger. Ju fler slitningar som uppstod inom unionen desto mer impopulärt blev unionsmärket (som kallades sillsallaten eftersom den påminde om den tårtbitsformade, olikfärgade toppingen på en vid denna tid populär sillsallad) hos norrmännen, som ville ha tillbaka sin ”rena norska flagga”. Det var för den delen inte särskilt populärt i Sverige heller eftersom det ansågs vanpryda den svenska flaggan.

    Som jag läste det när jag gjorde research kring unionsupplösningen och unionsflaggorna fattade jag det som att märket avskaffades i samband med unionsupplösningen 1905. Nu har jag, när jag sökte annan information om unionen och unionsupplösningen, funnit uppgifter om att Norge (ensidigt) avskaffade märket på nationsflaggan och handelsflottans flaggor. Däremot fanns det kvar på de svenska flaggorna till unionen formellt upplöstes 1905.

    Eftersom min historia utspelar sig 1901 är det en sådan där detalj som jag gärna vill ha rätt eftersom det är en tidsmarkör. I en scen, när min kvinnliga huvudperson gör överfärd från kontinenten till Malmö möter hon ett norskt ängfartyg och jag lät henne reflektera över det impopulära unionsmärket.

    Senare förekommer slitningarna inom unionen, däribland flaggfrågan, i reflektioner och konversationer (ungefär som t ex Brexit i våra dagar kan dyka upp eftersom det är ett aktuellt och omvälvande skede som kommer att få genomgripande konsekvenser).

    • Kristina W skriver:

     Så kul att höra att du gillar Christinas bok. Jag tycker att hennes debutroman är en riktig liten pärla och det är kul att hon har skrivit kontrakt på två uppföljare 🙂
     Ah då förstår jag problematiken. Det där med research är klurigt, men det har vi ju redan avhandlat så vi behöver inte gå in i det igen. Alltså hur mycket information man ska ha med i texten. I mitt manus planerar finns det ett sto som kommer att föla, där insåg jag direkt att jag var tvungen att kolla upp alla fakta så att det inte blir helt tokigt. Men sedan hur mycket som kommer med återstår att se 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *