Musik och skrivande går hand i hand

There is always a time for music * I will marry anyone who makes me a mixed tape *:

Musik har varit en stor del av mitt liv. Både i det att jag har lyssnat och själv utövat musik – ensam eller tillsammans med andra. Det mest underbara är när en sång griper tag i mitt allra innersta och får mitt hjärta att slå extra hårt, halsen att snöras åt och tårarna att rinna. Tänk att lite ljud kan skapa så starka känslor.

Jag har förstått att en del gärna lyssnar på musik under tiden som de skriver. Det har jag säkert bloggat om tidigare. För mig fungerar det inte alls. Jag går in alldeles för mycket i musiken och alldeles för lite i texten. Att lyssna på musik innan jag börjar skriva däremot, det fungerar alldeles utmärkt. För att ratta in känslorna i rätt stämning liksom.

Temat för min bok handlar mycket om att våga. Att våga starta om på en ny plats, att våga berätta det som tynger en, att våga visa sig sårbar, att våga stå upp för sina drömmar.
Därför har jag en lista kopplad till mitt manus som innehåller låtar som Laleh – Just nu, Helene Sjöholm – Gabriellas sång och Laleh – En stund på jorden.

Har ni något tips på låtar som jag måste lägga till på listan? Låtar som handlar om att våga leva.

8 reaktioner på ”Musik och skrivande går hand i hand

 1. Annika skriver:

  Vilket bra tema för en bok, att våga 🙂
  Jag gör precis som du, lyssnar innan skrivpassen för att få hjärnan att ställa in sig på rätt kanal. Brukar börja dagen med min spellista också, tyst på telefonen när jag gör mig i ordning för att gå på jobbet.
  Skriver i en något mer deppig genre än vad du gör, men har tre låter jag alltid återvänder till när min huvudkaraktär behöver repa mod eller våga berätta för någon hur hon känner;
  – Meg Mac, Roll up your sleeves (för mod och pepp i största allmänhet)
  – The Lumineers, Ho hey (för kärleken)
  – Laleh, Live tomorrow (för att greppa ögonblicket, vad ÄR det med Laleh och pepp…?)

  • Kristina W skriver:

   Visst är det ett fint tema? För många, många veckor sedan skrev jag en sådan här liten text som skulle kunna passa på baksidan av boken:
   ”Det här är en berättelse om att våga säga ja till livet, ja till kärleken – och ja till hästar.”
   Ah tack för tipsen! Ska lyssna på dem direkt. Men JA hur kommer det sig att Laleh kan skriva sådana låtar??

 2. Elin Säfström skriver:

  Men exakt!! Jag kan inte lyssna på musik passivt, utan gör det helt och fullt om jag gör det alls. Paradoxalt nog blir det väldigt lite lyssnande, trots att musik är ett av mina absolut största intressen. Fixar inte bakgrundsmusik alls nästan. Besvärligt när maken vill lyssna eller när man är ute på kafé/krogen. Jag spelar själv musik oftare än jag lyssnar, för det känns mer konstruktivt än att ta sig tid till det än att bara sitta och ”dröna” – vilket ju är synd egentligen.

  Härligt och viktigt tema, att våga. Låter jättespännande!

  • Kristina W skriver:

   Håller med! Jag kan bli så distraherad om jag förväntas vara social och sedan spelas det musik samtidigt! Sitter du också och nynnar med samtidigt som du trampar takten? 🙂

 3. Elisabet Nielsen skriver:

  I likhet med dig, Kristina, och flera som hitintills kommenterat har jag svårt att lyssna på sånger medan jag skriver. Däremot kan jag, i alla fall ibland, lyssna på klassisk instrumental musik som då kan bli som ett slags underliggande puls. Annars använder jag ofta musik för att försöka finna rätt stämning och kickstarta den kreativa processen.

  Jag vet inte om jag kan föreslå någon speciell musik på det tema du efterfrågar, musik är ofta en sådan subtil och personlig upplevelse att de kan bli någonting helt annat för en annan person.

  Däremot kan jag ge en reflektion hur valet av inspirationsmusik förändrades när jag skiftade genre för cirka fem år sedan. På den tiden med jag kämpade med mitt fantasyprojekt lyssnade jag på mycket Enya och ERA och Vangelis. Och en hel del Sarah Brightman.

  När jag övergick till att skriva romantiskt historiskt gled dieten över på mer klassisk musik. För att få fram en känsla av ,svensk historia lyssnar jag t ex på bl a Drottningholmsmusiken, för en genuint svensk stämning på bl a de klassiska tonsättningarna av Dan Anderssons dikter. Och för romantikens skull kastar jag in några romantiska balader däremellan.

  • Kristina W skriver:

   Klassisk musik använde jag en del när jag pluggade, men den spelades med fördel i ett annat rum så att jag bara anade musiken. Annars lärde jag mig att känna igen låtarna och var tvungen att lyssna aktivt 😀 Klassisk musik är för övrigt så vacker…!

  • Kristina W skriver:

   Åh Fight song är ju klockren, den åker in på listan direkt! Jag tror att många skulle behöva våga lite mer i sina liv – inklusive jag själv. Vilken tur att vi författare kan leva ut våra drömmar genom våra karaktärer 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *