Hur många är lagom?

Jag hoppas att ni alla är okej där ute. I lördags kändes det konstigt att sätta mig ner i skrivstugan. Men jag skrev för kärleken. Världen behöver så mycket kärlek just nu.

Igår kom en vän över till mig för att fika. Så trevligt eftersom vi inte setts på några månader! Senast vi träffades berättade jag att jag skrev och nu frågade hon hur det gick. Jag blir alltid lika förvånad och glad när folk i min närhet frågar hur skrivandet går. Det får mig att sträcka på ryggen lite extra.

Svaret blev att jag skriver för fullt. Min förhoppning är att kunna skicka ut manuset till testläsare i maj. Sara, vars fina chiclit manus jag läste för ett tag sedan, har erbjudit sig att återgälda tjänsten. Sedan har jag ett par personer som jag har tänkt fråga. Men funderingen är: Hur många testläsare är lagom? Vad tycker ni?

4 reaktioner på ”Hur många är lagom?

 1. Elin Säfström skriver:

  Så många som möjligt, är mitt spontana svar. Har själv inte tillgång till så många, tyvärr – för det måste ju vara folk som vill och är engagerade och som man själv står ut med att visa sina ofärdiga texter för – men ju fler desto mer ”sann” bild av verkligheten. För då kan man avgöra lite vad som är mer allmänna, generella tankar kring manuset och vad som enskilda läsare kan fundera över. Man kan fånga upp mycket konstigheter på ett hyfsat tidigt stadium, vilket är superbra. Är min lilla uppfattning.

  • Kristina W skriver:

   Jag är rädd för att om jag tar in för få testläsare så blir kommentarerna spretiga medan om jag tar in för många så blir det alldeles för många kommentarer. Men du har helt rätt i att ju fler jag har desto lättare är det att se mönster. Om alla tycker att en viss scen är krånglig/tråkig/går för snabbt fram så kan jag anta att det stämmer 🙂 Nu blir det till att ragga tesläsare! Har två som är ganska säkra men jag behöver fleeer 🙂

 2. Elisabet Nielsen skriver:

  Jag får nog, efter många terminers skrivarkurser och ett par skrivarcirklar, instämma med Elin. Ju fler ögon som läser texten, desto fler oklarheter och skavande detaljer, desto fler småfel och – fasa!- strukturella fel kommer de att upptäcka. Och många gånger ger de olika synpunkter på samma sak, vilket kan hjälpa dig att förstå var du kanske tappar en läsares intresse. Eller om alla är eniga om du förlorar deras intresse och uppmärksamhet i sjunde kapitlet vet du att sjunde kapitlet förmodligen kommer att kräva flera genomarbetningar.

  Sedan kan du ge dina olika testläsare olika uppdrag. Om någon är psykolog kan du be om feedback på om dina personer är psykologiskt trovärdiga och reagerar trovärdigt i konflikter. Om du givit någon av dina personer en liknande yrkesroll som någon av dina testläsare kan du be denna om yrkesmässig feedback – är din huvudperson trovärdig i sin yrkesroll? Hur mycket research du än gjort kan det vara värdefullt att någon inom branschen läser det med fräscha ögon.

  Osv, osv, osv…

  • Kristina W skriver:

   The more the merrier alltså. Hjälp, nu känner jag att jag måste ge mig ut på jakt efter testläsare! Bra idé med att ge dem olika uppdrag. Tyvärr känner jag inte någon psykolog men gud vad gärna jag vill ge mig ut och leta upp en psykologvän nu. Det är så mycket känslooooor i mitt manus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *