Boka lektör eller inte?

Dagens funderingar snurrar kring om jag ska boka lektör eller inte. Jag kommer att anlita lektör – det bestämde jag redan när jag började skriva på ASA – och jag vet även vilken lektör jag vill anlita. Hon är enligt säkra källor väldigt duktig.
Eftersom jag äntligen har ett råmanus funderar jag på om jag ska boka in en tid lite längre fram. Räknar med att jag ska redigera själv (vilket säkert kommer att ta hela mars och april) plus att testläsarna ska få god tid på sig att läsa min kommande bestseller. Ja, man måste väl få drömma? Det handlar alltså om att jag bokar in en tid någon gång i juni.

Vad tycker ni? Boka för att få ett datum att ha som mål eller avvakta och låta manuset ha sin gång?

 

14 reaktioner på ”Boka lektör eller inte?

 1. Elin Säfström skriver:

  Jag tycker att det är en jättebra idé att boka in det redan nu! Man behöver en lektör, liksom en fisk behöver vatten:) Gärna på ett relativt tidigt stadium. Kör på bara!

 2. Annika skriver:

  Jag bokade jättesent och rekommenderar inte det sättet. Röstar på att boka nu för att ha ett datum att sikta på 🙂 Sedan gör det nog inget om manuset inte hinner bli perfekt innan, det blir ändå en hel del som ska ändras. Tips; tänk igenom om det är något du vill att lektören särskilt ska titta på.

  • Kristina W skriver:

   Hur sent bokade du Annika? Och vad var det som inte blev bra? Fick du vänta länge då?
   Tack för tipset, jag ska försöka skriva ner de stora funderingarna jag har och se om lektören kan fokusera speciellt på detta. Sedan har du helt rätt, manuset behöver inte vara helt perfekt. Samtidigt skulle jag aldrig skicka iväg mitt råmanus till lektör. Är alldeles för mycket som jag vill fixa till och som jag vet att lektören skulle slå ner på. Ju mer jobb som jag kan göra innan desto bättre tänker jag 🙂

 3. Elisabet Nielsen skriver:

  Kan inte ge dig några råd där, har aldrig varit i det läget. Kanske bör du lägga till några veckor extra i planeringen för oförutsedda textfixningar i planeringen när du planerar när du skall boka lektör. Det är alltid litet extra putsningar och korrigeringar som behöver göras i sista stund. Du vet, ”ska bara…”

  • Kristina W skriver:

   Smart Elisabet. Jag ska försöka att sätta en mer konkret tidsplan i helgen och då ska jag definitivt lägga in några veckor extra för oförutsedda händelser.

 4. Sofia Ymén skriver:

  Hej Kristina, grattis till ditt råmanus, så roligt att du skriver romance. Det är väl jättebra att boka in en tid med lektör i juni så har du både tid att redigera som du tycker men också får en deadline att jobba mot. Även en deadline går ju att flytta fram något om du märker i juni att du behöver en liten stund till. Lycka till, ser fram emot att läsa din bok när den blir publicerad 🙂

  • Kristina W skriver:

   Tack Sofia! Mer romance åt folket eller hur? 🙂 Skönt att höra från dig som ändå jobbar som lektör att det går att flytta en deadline om det skulle knipa. Ja vem vet, nästa år kanske det händer? 😉 Eller nästa. Eller nästa.

 5. Sara skriver:

  Det beror nog lite på hur man är som person, och hur man förhåller sig till deadlines – stressande eller motiverande? Själv hade jag mycket hjälp av att ha bokat ett bra tag innan, det gav mig en morot att sikta mot. Sedan var lektören flexibel på så sätt att vi först preliminärbokade typ ”någon gång i februari”, och hon sade att jag kunde höra av mig om jag behövde skjuta på det. När vi stämde av sedan lyckades jag ändå fixa det till slutet av februari. Spännande att du är på g, och bra jobbat med redigeringsplanen! Bara att få till en sådan struktur är ett bra steg på vägen, tycker jag. 🙂

  • Kristina W skriver:

   Det är det jag är lite rädd för. Att jag ska tycka att det är stressande. Men det verkar klokt att boka in en ungefärlig tid, som man sedan kan flytta om det kniper. Nu är det så sjukt mycket jag måste skriva om och skriva nytt så vi får se om min preliminära plan håller. Jag måste få lite bättre kolla på manuset innan jag ens kan preliminärboka känner jag.

 6. Bara hittepå skriver:

  Min strategi var att boka ganska långt i förväg och jag hade sådan enorm nytta av att ha en deadline att arbeta mot. Texten jag till slut skickade kändes som 80-90% färdig och det var ganska lagom tror jag. Tillräckligt färdig för att ge en tydlig bild av handling, karaktärer, miljöer, språk osv, men samtidigt inte så sönderskriven att jag gick in i försvarsställning inför varenda liten ändring. Jag hade säkert kunna lägga ett par månader till på att fila på texten innan jag skickade in, men jag hade fått samma kommentarer ändå, eftersom lektören pekade på saker jag inte alls tänkt på. Faktiskt hade jag helt fel om nästan allt jag trodde att lektören skulle kommentera och hon hjälpte mig att se manuset i ett nytt ljus. Hoppas att det blir likadant för dig. 🙂

  • Kristina W skriver:

   Det låter bra att skicka iväg manuset innan man har hunnit fila på det alltför mycket. Egentligen kanske man ska tänka att det inte är någon idé att pusta och fixa i flera månader eftersom det finns en risk att man får skriva om det mesta.
   Vad trodde du att lektören skulle kommentera på? Och vad kommenterade denne i verkligheten på?

   • Bara hittepå skriver:

    Det jag var mest osäker på var tempot, slutet och ett par av karaktärerna, men det lektören kommenterade var främst inledningen och att jag skulle fördjupa/förtydliga historien på vissa ställen. Om du är intresserad skrev jag lite mer om det här: http://barahittepa.blogspot.com/2017/02/utlatandet.html

    Sedan tror jag att vad du än bestämmer dig för så kommer det bli bra. Texter mår nog bra av lektörsläsning nästan oavsett vilken fas de befinner sig i, så det är viktigare att känna efter om man själv som skribent är redo, om du förstår hur jag menar. Att man liksom fått ur sig det man redan hade i huvudet och har plats för nya tankar.

    • Kristina W skriver:

     Vad kul att läsa om dina upplevelser! 🙂 Jag förstår precis hur du menar- I nuläget skulle jag inte vilja skicka iväg mitt manus eftersom jag känner att jag vet vilka förändringar som måste till och vad jag vill göra. Men sedan får jag nog landa i att jag behöver hjälp av lektör (och testläsare) för att skruva till allting ytterligare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *