La la land

Igår var det en sådan där härlig söndag! Ni vet, när solen skiner och strålarna är varma om man står i lä mot en vägg. Så man går ner på stan och strövar runt. Går in i domkyrkan och tittar på alla vackra målningar. Sedan hem igen. Kommer på att det vore trevligt att gå på bio. La la land ska visst vara bra har jag hört. En film som handlar om drömmar i drömmarnas stad L.A kan ju inte bli fel.

Och om den var bra? Det är en sådan där film som man kan välja att bara låta sig svepas med i eller se om och om igen för att upptäcka nya detaljer. Har ni inte sett den kan jag rekommendera att ni går och ser den omedelbart! Det är en sådan där film som upplevs bäst på bio.

Får jag fråga, händer det er att ni blir inspirerade av filmer? Alltså att ni kollar på en film och helt plötsligt börjar ni tänka på ert manus? Jag som går runt och funderar mycket kring Avas och Jakobs drömmar kände det som att vissa delar i filmen fungerade som en nyckel för mina grubblerier. Aha men det är ju typ så de tänker! Tur att jag kunde slå igång telefonen direkt efteråt och skriva ner alla mina tankar.

5 reaktioner på ”La la land

 1. Sara skriver:

  Jag har hört massa bra om den filmen och nu blev jag ännu mer sugen på att se den!

  Det händer att jag inspireras av film. En välgjord film kan förmedla en massa typer av känslor utan att man egentligen vet vad de olika karaktärerna tänker, såsom man kanske gör i en bok. Att se en riktigt skicklig skådespelare arbeta kan ge bra tips på hur man kan gestalta olika känslor utan att skriva rent ut hur en karaktär känner. Sedan brukar jag ofta tänka på mina manus som filmer med olika scener, så spelar jag upp dem i huvudet och försöker få ner det som händer i dokumentet. Men det brukar vara lättare sagt än gjort 😉

  • Kristina W skriver:

   Åh se den Sara! Det är så värt tiden 🙂
   Jag älskar välgjorda filmer, alltså filmer där skådespelarna verkligen förmedlar känslor i varje replik, i varje blick och varje rörelse. En av mina favoritfilmer är Försoning/Atonement. Otroligt bra insatser av Keira Knightly och James McAvoy.
   Vad spännande att du brukar spela upp dina manus som filmer i huvudet! Det är ju nästan som att hoppa in i huvudet på läsaren, man målar ju upp karaktärerna och miljöerna i huvudet när man läser en bok. Smart där!

 2. Elisabet Nielsen skriver:

  Jag brukar beskriva min skrivprocess som: ”Tänker i bilder, Målar i ord”. D v s det börjar med att jag får en bild i huvudet och försöker förstå vad det är jag ser och vad det har för betydelse innan/medan jag försöker skriva ned det och fånga det i ord. Så det visuella har stor inverkan på det jag skriver. Det är som om jag följer mina personer genom en scen och försöker återskapa den i ord.

  Fast ibland förändrar orden scenen (oftast till det bättre). Men det har också hänt att logiken i och bakom orden visat mig varför scenen som sådan, hur bra den än är, inte funkar för texten som helhet. Alltid lika smärtsamt. Men förmodligen nödvändigt för texten.

  Jag kan inte säga att jag rakt av blivit påverkad av en film men enstaka scener kan ibland väcka idéer och efter visst processande i hjärnan komma ut som någonting helt annat

  • Kristina W skriver:

   Vad intressant Elisabet! Ibland händer det att jag kan se en scen framför mig, ungefär som på film med alla små ansiktsuttryck, miljön osv. Men inte alltid. Spännande att höra att det är i stort sett tvärtom för dig 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *