Tillbaka till karaktärerna

Det är glest mellan blogginläggen just nu. Det beror på att jag tar sådana pyttesteg fram med mitt manus att det känns onödigt att skriva två rader på bloggen om det varje dag. Men nu kan jag meddela att jag har läst klart manuset! Tjoho! Jag blev mest förvånad över hur väl allting hängde ihop. Det var ingen som bytt kön genom processen, försvunnit på vägen eller andra större problem. Men jag har massor av redigering att göra.

Jag beräknar att ungefär 1/3 (eller mer!) av manuset kommer att flyttas över till ”skräpdokumentet” där jag samlar alla texter som inte får vara kvar i manuset. Ca hälften av det som återstår måste skrivas om rejält. Resterande putsas till. Men helt hopplöst är det inte. Nyckeln till att få till det ligger i att jag måste gå tillbaka i processen, tillbaka till karaktärsbyggandet. Vilka är egentligen Ava och Jakob? Vilka hemligheter har de? Hur har de hamnat där de är? Vad är det värsta som skulle kunna hända dem?

Jag har såklart gjort det här innan jag började skriva men i takt med att jag skrev ändrades karaktärerna och nu är den informationen som jag hade från början hopplöst gammal. Både Jakob och Ava hade varsin död förälder när jag började skriva, det har de inte längre. Jakob har fått en syster – grattis! Ava fick en röd liten stuga istället. Jag vet inte vem som är mest tacksam. Kanske Ava.

Hur tänker ni när ni bygger era karaktärer? Gör ni ett ordentligt jobb från början eller växer karaktärerna fram i takt med att ni skriver?

11 reaktioner på ”Tillbaka till karaktärerna

 1. Elin Säfström skriver:

  Med risk för att låta mästrande och som om jag sutte inne på alla svar: Du gör så himla rätt! Det här kommer att gå bra. Bara det att du inser att manuset är i ständig gungning och att man fantamej är tvungen att stryka och stuva om under processen är helt makalöst. Själv är jag så väldigt rädd för att pilla i ett manus och ändra saker, som om det vore ett oerhört prekärt uppbalanserat korthus (min redaktör och jag pratade om detta idag senast faktiskt) och det har bara hindrat mig i det jag nu pompöst kommer att kalla min författarbana.

  Vad gäller karaktärerna så börjar jag alltid med oerhört skissartade sådana, som sedan växer under skrivandet och blir personer nästan på egen hand. Detta kan ju helt klart innebära att man måste gå tillbaka och fila på dem, men (som sagt) det är inte min starka sida.

  • Kristina W skriver:

   Puh! Vad skönt att höra att jag är inne på rätt spår! 🙂 Jag misstänker att jag är en sådan där person som skriver en massa text och sedan gör det största jobbet i redigeringen. Lyssnade på ett avsnitt av podden ”Skriv en bestseller” igår, där liknade man karaktärsbyggandet med att karva ut isskulpturer. Ungefär så tror jag att man kan se redigeringen också! Först bygger jag ett stoooort isblock under råmanusskrivningen, sedan tar jag motorsågen och tar bort de största bitarna i redigeringen för att till sist stå och fila med små fina verktyg för att det ska bli slätt och fint.

   Haha jag tycker att det är helt rätt av dig att kalla dig författare med en lovande författarkarriär framför dig! 🙂 Man måste våga sträcka lite på sig ibland!

 2. Annika skriver:

  Bra jobbat med manuset! Och så skönt att det funkar, även om en del behöver skrivas om!
  Det är lite olika hur jag gör med mina karaktärer, oftast har jag klart för mig hur de ser ut (men det skriver jag i princip aldrig ut i manuset), vilka drivkrafter de har, konflikter med andra karaktärer, om deras vägar korsats innan etc,, och så får resten växa fram under tiden som jag skriver. Ofta blir de lite annorlunda än jag tänkt mig, och måste skriva om en hel del under redigeringen så att någon inte helt byter personlighet under resans gång.

  • Kristina W skriver:

   Det låter som att dina karaktärer växer fram lite sådär organiskt under processen, oj vad skönt det låter! Mina stackars karaktärer irrar just nu runt i manuset och är lätt schizofrena 😉 Men jag har en grej som inte har ändrat sig än och det är deras utseende, det är en början i alla fall 🙂

 3. Elisabet Nielsen skriver:

  Härligt att höra att du är tillbaka och att du fått flyt på skrivandet. Jag, om någon, vet vad det vill säga att stuva om sitt arma manus.

  Ett tips är att regelbundet – FÖRE varje större omarbetning, helst – spara en daterad kopia av ditt manus. Typ ”Mitt_manus_2017-02-09, Mitt_manus_2017-02-10, Mitt_manus_2017-02-12, Mitt_manus_2017-02-16, etc”. Om en omarbetning, sedan man sovit på saken , visar sig vara ett fullständigt katastrofalt misstag är det då tämligen enkelt att backa till versionen före den senaste bearbetningen och försöka förändra texten på något annat sätt istället.

  • Kristina W skriver:

   Tack för tipset Elisabet! Det låter mycket klokt och jag ska följa ditt råd när jag väl sätter tänderna i manuset igen 🙂

 4. Marie: Mitt skrivliv skriver:

  Vad roligt att du har en positiv känsla efter genomläsningen! Då har du kommit långt.
  Bra tips här ovan att spara versioner, det gör jag också. Framförallt är det kul att se tillbaka och faktiskt förstå hur mycket skillnad redigeringen/omskrivningen gör. Jag har kanske 20% kvar av originalet i nuvarande projekt, som är en rejäl omskrivning, men då har jag ändrat storyn totalt också.
  Att karaktärerna får mer kött på benen vad det lider tycker jag är oundvikligt, och önskvärt, insikterna om dem kommer eftersom historien utvecklas. Även om historien är klar från början tycker jag karaktärernas reaktioner behöver modifieras eftersom, jag lär mig mer om dem allt eftersom de utsätts för saker.

  • Kristina W skriver:

   Oj wow 20 % det var inte mycket, så starkt av dig Marie att fortsätta på projektet trots det! 🙂 Men jag är tveksam till om jag kommer att ha kvar ens så mycket – helt oredigerad – text när jag är klar med första omskrivningen. Det är som sagt några få scener som jag känner att jag bara vill göra mindre ändringar i, typ i stil med att ändra något ord, förstärka en känsla med ett nytt ord eller flytta en mening.

 5. Sara skriver:

  Bra jobbat med genomläsningen! Skönt att det hänger ihop, och – som jag har nämnt förut – vad kul att du redan har lyckats definiera olika förbättringsområden. Jag känner igen det där med karaktärerna så väl – vid slutet av råmanusskrivandet insåg jag att jag inte visste hur M skulle bete sig, och blev då tvungen att jobba vidare på honom. Nästa gång är planen att göra noggranna karakärsskisser och formulär och allt sådant där man kan hitta på för att lära känna dem INNAN man skriver. 🙂

  • Kristina W skriver:

   Åh jag gillar M, han är så mjuk och fin, en riktig klippa för C att luta sig mot.
   Haha ja jag har också tänkt att jag ska bli bättre på att arbeta med karaktärerna innan jag börjar skriva på Nyårslöftet. Själva grundidén finns ju kvar, den kan jag jobba på i huvudet samtidigt som jag skissar på karaktärerna. Ritrulle is the shit, där kan jag gå helt bananas och skriva ner olika tankar om karaktärerna och rita pilar som förklarar hur de känner varandra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *