Behåll + Redigera

Idag är jag stolt över mig själv. Inte för att jag tror att jag skrivit ett fantastiskt manus – väntar fortfarande på den känslan när mitt manus liksom ska ligga glittrande framför mig. Nej, tvärtom för att jag trots mina tvivel tog mig igenom första tredjedelen av manuset. Någonstans kring kapitel 9 började jag känna att jag kunde skriva Behåll + Redigera vid kapiteltiteln. Så skön känsla!
Dessutom insåg jag att ett kapitel – som jag ursprungligen tänkt stryka – spelar en viktig roll i berättelsen. Alltså får det finnas kvar. En bikaraktär som spelat en lite väl viktig roll kommer att bytas ut mot en annan för att min manlige huvudkaraktär ska få en starkare känsla för sitt mål. Det är viktigt det där med mål, det är ju det som driver hela berättelsen.

4 reaktioner på ”Behåll + Redigera

 1. Sara skriver:

  En tredjedel – inte illa! Skönt att vara igång, att ha tagit tjuren vid hornen liksom… 🙂 Du verkar vara bra på att vara analytisk när du läser igenom. Att ha sådana saker som konflikt, motiv och mål i bakhuvudet – skönt när man kan se hur man kan göra för att vässa det. Och på så sätt blir ju även redigeringsfasen en kreativ fas, vilket jag tycker är kul. Idéerna slutar tack och lov inte att dyka upp för att råmanuset är färdigskrivet.

  • Kristina W skriver:

   Jag försöker att ha de viktigaste bitarna i bakhuvudet när jag läser och just konflikt, motiv och mål är sådant som måste fungera tycker jag. Sedan märker jag att jag har tappat det i vissa delar av manuset, så jag är långt ifrån perfekt 🙂 Ja men jag kan verkligen hålla med dig om att redigeringsfasen är kreativ! Det känns nästan skönare nu eftersom jag har en ”mall” att hålla mig till. Kreativitet med vissa regler 🙂

  • Kristina W skriver:

   Jag klamrar mig fast vid två scener som jag bara älskar – en sexscen på loftet och en båttur i skärgården. Det båda scenerna har gemensamt är att jag har bakat in en hel del miljöbeskrivningar i dem vilket gör dem väldigt levande. I övrigt har jag varit lite väl sparsam med att beskriva miljön och tyvärr blir det rätt svårt för läsaren att se scenen framför sig då. Men som med allt är det en fin balansgång 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *