Lyssna eller läsa?

Sedan jag själv började skriva har jag funderat mer och mer över mina egna läsvanor. Eller kanske snarare ”lyssnarvanor”. För cirka 3 år sedan skaffade jag Storytel och sedan dess är jag en trogen kund. Jag lyssnar när jag ska somna – med sleepmode som stänger av boken efter angiven tid – när jag lagar mat, städar eller tar mig till/från jobbet. Ja ni hör själva, det är i stort sett omöjligt för omvärlden att få kontakt med mig! 😉

Bildresultat för storytel

Men nu har jag som sagt börjat fundera över mitt beroende. Utvecklar jag verkligen mitt författarskap genom att enbart lyssna på böcker? Eller borde jag försöka att läsa fler fysiska böcker så att jag verkligen ser orden och meningsuppbyggnaderna framför mig? Blir min egen fantasi påverkad av att jag låter en person läsa upp berättelserna för mig eller triggar det snarare igång fantasin? Dessa frågor snurrar runt i mitt huvud samtidigt som ljudböcker ger mig möjlighet att ta del av så otroligt många fler berättelser än vad jag annars skulle ha tid med.

Läser ni mest fysiska böcker eller är ni en ”ljudboksjunkie” som jag? Vad tror ni utvecklar ert skrivande mest?

6 reaktioner på ”Lyssna eller läsa?

 1. Elisabet Nielsen skriver:

  Jag läser böcker. Inbundna, tryckta, häftade, spelar ingen roll. Men det måste vara fysiska, tryckta böcker.

  Ljudböcker funkar inte, jag har testat en (på den tiden de levererades på cd-skivor, jag vet inte om det är annorlunda nu). Och det funkade inte, jag är mycket mer koncentrerad när jag läser med ögonen än lyssnar med öronen. Plötsligt hade tankarna vandrat iväg – och det visade sig vara stört omöjligt att backa en cd-skiva en sida eller en halv – man fick starta om skivan och lyssna sig igenom hela den delen av boken igen (istället för att kunna bläddra en eller två sidor bakåt och läsa om dem). Så ljudböcker valdes bort för väl en närmare tio år sedan.

  Jag läser inte e-böcker heller. Jag jobbar mycket vid datorn ändå under dagarna – för utom allt annat är det skrivandet, bloggen, twitter, research m m som tillsammans kräver många timmar framför skärmen. Att läsa fysiska böcker, är mitt sätt att vila ögonen från dataskärmens fladdrande ljus och erbjuda dem ett annat format att se på.

  Däremot läser jag ofta utdragstexter på nätet, när mina favoritförfattare lägger upp alltifrån en spännande scen till ett kapitel eller två som bete på kroken. Ofta får man då en en känsla för om man skulle vilja läsa vidare och det är många böcker som valts ut för inköp efter sådana smakprov.

  Ja, det var jag det. Jag förmodar att alla läsare har sina egna vanor och rutiner som passar dem bäst.

  Vet inte om detta var till någon hjälp. Möjligen bortsett från att jag, personligen, är mer fokuserad när jag läser en text (oavsett om det är digitalt eller i tryckt form) än när jag lyssnar till den.

  Samtidigt kan det nog, om man kan koncentrera sig (vilket du uppenbarligen kan), vara nyttigt att lyssna på en text om uppläsningen är väl utförd. Kanske vore en mix av allt det optimala?

  • Kristina W skriver:

   Ljudböckerna har utvecklats något enormt. Jag kommer fortfarande ihåg när syrran fick Harry Potter som ljudbok på CD-skiva och vi lyssnade i bilen på pappas gamla Walkman. När det kom ett gupp i vägen hoppade skivan och man missade några ord. Lösningen blev att vi fick sitta och hålla den i handen. Men för mig som dessutom är åksjuk är all form av ljud oumbärligt, ibland kan jag nästa bli åksjuk av att läsa vägskyltarna haha 🙂

   E-böcker har jag testat på några gånger men min ”padda” är så tung så därför är det hugget som stucket i kampen mot de fysiska böckerna. Och jag kan ju, som sagt, inte ha varken bok eller e-bok när jag reser.

   En mix är nog det optimala som du säger. Huvudsaken är kanske att man får uppleva så många fantastiska berättelser som möjligt under sin livstid?

 2. Annika skriver:

  Jag läser på papper mellan skrivperioderna och lyssnar jämt, både under skrivperioderna och mellan.
  Under skrivperioderna lyssnar jag helst på dokumentärt eller biografier, och har även börjar försöka lyssna skönlitterärt men på genrer som inte är så närbesläktade med den jag skriver i . Anledningen till det är att jag ofta blir så UPPFYLLD om jag läst/lyssnat på något bra i min egen genre och då spiller det över i mitt eget skrivande, antingen så blir jag en liten härmapa eller så känner jag att mitt eget är helt värdelöst. Jag läser inte på papper under skrivperioderna helt enkelt för att hjärnan är så inställd på skriv då att den redigerar texten jag läser, skulle helst av allt sitta med rödpennan och det blir inte så avslappnat, men det slipper jag när jag lyssnar.
  Upplevelsen av en bok blir helt olika, tycker jag, beroende på om jag lyssnar eller läser. Jag kommer mer in i en bok som läses på papper. Kan inte säga att något av det utvecklar skrivandet mer än det andra, inbillar mig ibland att språket är lättare att uppfatta på papper, men att jag har lättare för att ”se” dramaturgin när jag lyssnar…?

  • Kristina W skriver:

   Åh vilken intressant reflektion! Jag har inte tänkt så mycket på VAD jag läser/lyssnar på under skrivperioderna men påverkar såklart också. Sen förstår jag precis vad du menar med att man kan bli för uppfylld av det man läser, jag tror och hoppas att jag har lyckats hålla fast vid mitt ”språk”, men det lär visa sig vid redigeringen 😉

 3. Sara skriver:

  Jag gillar ljudböcker, men det går i perioder. Ibland har jag månader då jag lyssnar varje minut jag kan. Sedan kommer jag av någon anledning ur lyssnandet. Nu har jag till exempel inte lyssnat på något sedan tidigt i höstas och läser bara tryckta böcker istället. Jag tror att både ljudböcker och tryckta böcker är bra, men jag vet att jag ofta fokuserar mer på texten och språket när jag läser vanligt än när jag lyssnar.

  • Kristina W skriver:

   Vad intressant att det går i perioder för dig Sara 🙂 Tidigare – i och för sig när ljudböcker inte fanns lika lätt tillgängliga som de gör idag – så läste jag bara fysiska böcker och kunde inte tänka mig någonting annat. Nu har jag kommit ifrån det lite och saknar det… Men det kanske är en väldigt lång period som jag är inne i. Vem vet? 🙂

   Det är precis det där som jag är fundersam kring, borde jag läsa mer fysiska böcker just för att se hur meningar är uppbyggda och hur författaren använder sitt språk? I syfte att utveckla mitt eget skrivande då. När man lyssnar färgas ju berättelsen av uppläsaren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *