Ny tidsplan!

Jag ”fnular” lite på hur jag ska lägga upp den kommande redigeringen. Främst eftersom jag tänkt boka in en lektörsläsning lite längre fram, men också för att ta en deadline för min egen skull. Ungefär såhär tänker jag.

 • Första genomläsning (plus lägga till kommentarer i marginalen) – Start 9 januari. Klar senast 22 januari (2 veckor)
 • Första redigeringsrundan – Klar senast 5 februari (2 veckor)
 • Ut till testläsare, runda ett – De får tre veckor på sig. Tillbaka senast 26 februari.
 • Andra redigeringsrundan – Klar senast 19 mars (3 veckor)
 • Ut till testläsare, runda två – Denna gång får de två veckor, tänker att det borde gå fortare eftersom de redan har läst manuset en gång. Tillbaka senast 2 april.
 • Tredje redigeringsrundan – Klar senast 16 april, alltså påsken (2 veckor)
 • Till lektör! Därefter redigering igen utifrån kommentarerna.

När jag skriver dessa tider tycker jag på ett sätt att det känns så himla lång tid. Ska jag inte ha ett helt färdigt manus förrän om 5 månader? Samtidigt som jag har de senaste veckornas skrivkramp färskt i minnet och vet att jag får räkna med lite extra tid om jag skulle köra fast igen. Plus att ett manus måste få ta tid.

Jag läste på Debutantbloggen att Charlotte Cederlund frågat sin redaktör om hur de hanterar alla manus som kommer in. Och enligt redaktören är ett av de vanligaste felen man gör som aspirerande författare att skicka in manus för tidigt, alltså innan det är färdigt. Här får jag alltså stanna upp och yogaandas ett tag. In och ut. Inte stressa i redigeringen, bara fokusera på att se till att Aldrig säga aldrig blir så bra som det bara går!

Vad tror ni? Är det ett för ambitiöst schema? Får testläsarna tillräckligt med tid på sig?

10 reaktioner på ”Ny tidsplan!

 1. Elisabet Nielsen skriver:

  Jag tror att du kanske bör sätta litet längre perioder för testläsning. Inte bara för dina testläsares skull (ibland kommer livet helt enkelt emellan) utan också för din egen skull, så att du får tid att släppa texten helt och låta den vila och mogna medan andra läser och funderar. Jag tror att det är väl så viktigt att du kan se på din text med utvilade ögon när du tar dig an dina testläsares kommentarer.

  • Kristina W skriver:

   Men jag vill ju bli klaaaar haha 🙂 Känner mig som ett litet barn som vill att tomten ska komma NU. Men okej, nu har jag fått höra från två håll att jag måste ge mina testläsare lite längre tid. Då gör jag det och sedan kanske någon blir färdig snabbare medan en annan tar längre tid på sig. Ser så mycket fram emot att andra får läsa texten och ha synpunkter 🙂

   • Elisabet Nielsen skriver:

    Har du funderat på att ge olika testläsare olika teman/specialuppdrag att fokusera på. Om dina testläsare har olika kompetensområden kan det vara en god idé att dra nytta av deras styrkor och be dem fokusera litet extra på olika delar av texten.

    Under ett par terminer av skrivarkurserna jag gått var en av deltagarna psykolog. När jag väl lärt känna henne bad jag henne ibland fokusera litet extra på om mina personer var psykologiskt trovärdiga i vissa scener.

    Jag har också vid ett tillfälle bett en bekant som jobbat med färganalyser granska vissa scener där kläder hade en viss betydelse om jag valt rätt färger för en kvinnas klädsel. Stor tur att jag gjorde det – jag hade gjort katastrofala färgval och valt färger som enligt min bekant skulle direkt missklä en kvinna med den här personens färger.

    Och en gammal hästtjej bad jag kolla om de hästar som förekom i den storyn (det var på den tiden jag kämpade med ett fantasyepos) betedde sig som trovärdiga hästar och inte som fyrbent rekvisita.

    • Kristina W skriver:

     Hrm… nej det har jag faktiskt inte. Än så länge har jag bara löst funderat kring vilka testläsare jag ska fråga. Någon skriver själv och en annan läser väldigt mycket romance. Men sedan tänkte jag faktiskt be min syrra hjälpa mig genom att läsa de kapitel där jag har hästar med – är själv gammal hästtjej men kanske är mina kunskaper hopplöst gamla 😉

 2. Sara skriver:

  Vilket tydligt och intressant inlägg för mig som befinner mig i stort sett i samma sits. 🙂 Jag ska nog också göra ett försök att strukturera upp det sådär. Håller med om att det är svårt att beräkna tidsåtgången, och att det lockar väldigt att bli klar… 🙂 Men hellre skicka in ett superslipat manus lite senare än ett nästan färdigt manus för tidigt!

  • Kristina W skriver:

   Det är så kul att vi befinner oss i exakt samma fas 🙂 Skönt att kunna dela glädje och hårslitande med någon! Att skriva ner alla veckorna gav mig verkligen en ögonöppnare så även om tidsramarna inte håller helt kändes det bra att se svart på vitt hur lång tid en redigering tar som minst. I alla fall om man jobbar heltid vid sidan om skrivandet 😉 Drömmen vore ju att kunna gå ner i tid så att jag i alla fall får en dag/vecka som jag kan lägga helt på skrivandet, men det ligger i framtiden.

 3. Agneta skriver:

  Vad ambitiös du är!
  Jag tycker nog att tre veckor är lagom tid för en testläsare. Fast det beror kanske på hur mycket feedback du förväntar dig, om de ska komma med genomtänkta förslag eller bara delge spontana tankar. (Eller så är det för att jag är en snabb-läsare?)

  • Kristina W skriver:

   Tack Agneta! Oj, det var ju en bra fråga. Jag har inte hunnit så långt att jag har funderat över vad jag vill ha av mina testläsare. Det beror nog lite på om de är vana testläsare eller inte. Från en som aldrig varit testläsare tidigare förväntar jag mig inte lika mycket. Tre veckor skulle kanske kunna vara mer av en riktlinje snarare än absolut sista datum att lämna in kommentarer. Jag är ju så tacksam för de testläsare som kan tänka sig att ställa upp 🙂

   • Anethe skriver:

    Så bra att du skrivet upp din tidsplan. Det är alltid bra att planera. Men om jag vore du, skulle jag öka på tidsplanen lite med några veckor. Talar av egen erfarenhet som testläsare. Jag fick en månad på mig att läsa ett halvt manus. Och nu har jag endast ett kapitel kvar men det har tagit sex veckor. Varför? Jo, dels för att jag heltidsarbetar, skriver på mitt eget manus och så råkade julen komma emellan. 🙂

    Jag har själv skickat ut ett halvt manus till tre olika testläsare med cirka en månads tid. Och specificerat vilka frågor jag vill de ska titta på. Runt den 20/1-2017 får jag in manuset om det inte begär lite längre tid. 🙂

    • Kristina W skriver:

     Okej, jag är nog lite för hård mot mina testläsare har jag insett. För visst har du rätt i att folk har egna liv och inte bara kan ägna kvällar och helger åt mitt manus 🙂 Mitt manus är just nu på ca 300 sidor – dock med dubbelt radavstånd så det motsvarar inte exakt 300 boksidor, kanske 280 sidor. Vad skulle du tro är rimlig tid? Dubbla tiden? Sex veckor? Utan några krav på att de måste återkomma med kommentarerna efter exakt sex veckor 🙂 Eller är det schysstare att säga åtta veckor och hålla tummarna för att jag får in kommentar från någon tidigare? 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *