Vad gör jag nu?

36 timmar har gått sedan jag satte punkt. 36 timmar av eufori som nu börjar övergå i tvivel. Är det verkligen bra det jag har skrivit? Ska jag inte öppna upp dokumentet och ändra meningen i kapitel 10 ändå…? Tog jag backup ordentligt? Tänk om jag kör fast totalt i redigeringen och allting blir bara skit?

Samtidigt som jag är så glad att jag har kommit såhär långt. Jag kommer inte att börja redigera förrän om 3 veckor, tidigast 9 januari. Det är lång tid. Vad ska jag hitta på tills dess?

 • Läsa – och försöka att inte analysera meningar, tempus, skrivstil m.m.
 • Kolla på TV i lugn och ro – inte känna att jag borde skriva
 • Ta några promenader
 • Brodera klart julgransmattan – eftersom jag inte hann klart och vi nu har en ful dörrmatta under granen
 • Städa i gästrummet – den där högen med skit har legat där i ett halvår
 • Baka fröknäcke
 • …. eventuellt, om jag inte kan hålla mig borta från skrivandet, i smyg börja skissa på synopsis och karaktärsbeskrivningar till nästa manus. Eventuellt.

4 reaktioner på ”Vad gör jag nu?

 1. Elisabet Nielsen skriver:

  Om du inte kan hålla fingrarna borta från tangentbordet rekommenderar jag det senare. Textmässigt växelbruk var någonting min lärare på skrivarkurserna rekommenderade, enligt tesen att alltid flödade kreativiteten någonstans. Och texter mådde bara bra av att få vila och mogna.

  Jag drog igång ett andra skrivprojekt i samband med ett stambyte 2013, när jag inte förmådde hålla alla trådar i min huvudhistoria (som just då befann sig ) ett verkligt intensivt intrigmässigt läge med många olika trådar i luften. När slagborrskonserterna brakade loss på sju våningsplan blev det omöjligt för mig att hålla alla trådar i luften.

  Under december har jag, medan jag grubblat över huvudtexten, läst igenom Text 2 (som är ungefär 2/3-dels till 3/4-dels klar) och ändrat några meningar här och var. Byggt om ett och annat styck. Redigerat en scen, vässat några repliker, trimmat och friserat och konstaterat att nerven finns där. Och att jag är lika nöjd med den som jag var sist jag jobbade med den.

  • Kristina W skriver:

   Åh vad spännande, är det Text 2 som du kallat för ditt ”mastodont-projekt” tidigare? 🙂 Just det, på tal om skrivkurser. Jag har ju totalt glömt att jag anmält mig till en skrivkurs på distans i vår. Hrm… Hur ska jag hinna med det tro?

   • Elisabet Nielsen skriver:

    Nej, mastodont-projektet (på 800 sidor) är vad jag ibland brukar kalla min huvudtext – en historisk, romantisk text jag började skriva hösten 2012. Året efter, när stambytet brakade loss, orkade jag inte koncentrera mig på den – det var för många trådar att hålla reda på och försöka trassla ut. Det var då jag började skriva på Text 2, som också den är historisk och romantisk men med paranormala inslag.

    En kvinna och hennes döttrar, alla har vissa övernaturliga förmågor, står i centrum och när en liten flicka försvinner måste de så att säga komma ut ur garderoben och använda dessa förmågor. Och därtill en manlig huvudperson som definitivt inte tror på några övernaturliga förmågor.

    Det är denna text, som för närvarande består av ca 300 – 350 sidor, som är ungefär 2/3-dels till 3/4-dels klar. Den fick nu i december en genomläsning och vissa småjusteringar. Annars har jag inte på allvar arbetat med den sedan förra året.

    I somras tillkom också ”Novellen som exploderade”, d v s mitt försök att skriva en novell till en romancenovelltävling. Som noveller inte är min styrka, var det inte den bästa idé jag kunnat få. Jag kallar den ”Novellen som exploderade” eftersom bakgrundshistorien exploderade i myriarder av detaljer och spännande trådar och jag plötsligt satt med upptakten till ännu en roman istället för en enkel, rättfram romancenovell. Förmodligen har den vid här laget avancerat till att förtjäna epitetet Text 3.

    Lycka till med skrivarkursen!
    Hoppas du får lika roligt som jag haft det på mina kurser.

    • Kristina W skriver:

     Men så spännande! Du kör hårt med växelbruk hör jag 🙂 Hoppas att vi får läsa dina verk någon dag, text 2 lät riktigt intressant! Kursen börjar 31 januari, ser verkligen fram emot den och hoppas att jag kan få med mig verktyg att använda för att utveckla Aldrig säga aldrig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *