Författarproblem med oanade konsekvenser

Åååååhhh…. jag har ett typiskt ”författarlyxproblem”. Idag fick jag en underbar idé till en ny härlig karaktär med ett spännande yrke. Och gick genast igång på att ta reda på mer information om yrket, tänka ut vilka jag skulle kunna intervjua och kludda ner några intervjufrågor. Min karaktär fick till och med ett namn av bara farten och jag råkade visst hitta på en väldigt säljande titel till boken som kommer att ge mig Nobelpriset.

Tills jag stannade upp och tänkte efter… Jag är mitt uppe i ett skrivprojekt som snart är klart. Om jag startar upp ett nytt projekt parallellt med det nuvarande kommer troligtvis följande att inträffa:

 1. Alla mina vänner kommer tro att jag har dött eftersom ingen hör ett pip från mig
 2. Min man kommer troligen att flytta ut ur lägenheten
 3. Sagda lägenhet kommer sakta men säkert att bli en sanitär olägenhet
 4. Grannarna kommer till slut att ringa polisen eftersom det luktar konstigt från vår lägenhet
 5. Mina kollegor kommer att börja undvika mig i korridoren och jag kommer att få sitta själv och äta min lunch eftersom jag inte har tid – eller intresse av – att tvätta mina kläder eller duscha
 6. Chefen kommer att ta in mig för att ha ett ”viktigt samtal” – kopplat till ovanstående punkt
 7. Min kost kommer att bestå enbart av ostbågar, rostade mackor och te. Således kommer jag förr eller senare att drabbas av skörbjugg.
 8. På grund av sömnbrist blir jag dessutom grinig och riskerar att skälla ut alla som kommer i min väg.

Slutsats: Innan något av mina två manus är klara kommer jag antagligen att ha skilt mig, blivit uppsagd från jobbet och inlagd på psykavdelningen

Note to self: starta inte upp två projekt samtidigt, hur lockande den nya idéen än är…

2 reaktioner på ”Författarproblem med oanade konsekvenser

 1. Elisabet Nielsen skriver:

  Kan faktiskt rekommendera att ha flera skrivprojekt på gång. Det var någonting som räddade mig för några år sedan när jag bodde mitt i ett stambyte med damm, buller, spring av en ständig ström av hantverkare och slagborrskonsert på flera våningsplan. Samtidigt. Just då befann sig mitt huvudmanus i ett kritiskt skede. Jag hade kommit fram till att det inte funkade och jag måste skriva om alla scener som refererade till en person. Som inte fungerade i sin tilldelade roll och krävde att få den reviderad, vilket i sin tur skulle leda till att slutet skulle bli någonting helt annat än jag ursprungligen planerat.

  Vilket i och för sig var bra, för det blev så mycket bättre. Problemet var att jag inte kunde hålla alla väsentliga trådar i minnet i detta oväsen. Men jag kunde inte avhålla mig från att skriva helt. Så jag påbörjade en annan historia, där idéerna kunde flöda fritt under uppstartsfasen.

  Det här med att ha växelbruk av ett par skrivprojekt var ett tips jag fick av författaren som var min lärare på Skrivarakademins skrivarkurser. Och det funkade perfekt i det här fallet. När det initiala kreativa flödet för det nya projektet började ebba ut var stambytet över och jag kunde återuppta mitt huvudprojekt. Sedan dess har de växlat vid olika tillfällen, beroende på var kreativiteten just då var kanaliserad.

  Så om du blir med idé skulle jag rekommendera att du ger den en vecka eller två. Skriv ned några nyckelscener. Skissa på personerna och lär känna dem. Skriv ett eller par kapitel. Tillräckligt mycket för att du skall ha fångat idén och de teman texten kommer att handla om.

  • Kristina W skriver:

   Tack för superbra tips! Idén finns fortfarande kvar i mitt huvud trots att det gått några dagar, vilket jag tolkar som att det skulle kunna bli någonting bra. Ska försöka skriva ner det allra viktigaste så får vi se när jag plockar upp den nästa gång 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *