Vägen mot bättre skrivrutiner

Jag funderar en helt del på hur jag ska kunna skapa bättre skrivrutiner. Under sommaren plöjde jag en hel del ”hur du skriver böcker”-böcker, ex. Dag Öhrlunds Skriv din bok och sälj den! och den fantastiska On writing romance av Leigh Michaels som jag klickade hem från Amazon. Detta toppades med lite mer lättsmälta tips om skrivande från ex. Simona Ahrnstedt och Debutantbloggen. En av de bättre tipsen kommer från Rachel Aaron som med en enkel formel visar hur du kan skriva 10 000 ord om dagen. Yup. Ännu har jag inte skrivit 10 000 ord (rekordet är knappt 4 000 ord på 3 timmar) men en vacker dag kanske…

"If it's true that language was and is still used to colonize us and keep us…:
Foto: Pinterest (Huffington Post)

Jag vill inte påstå att jag har hittat mitt perfekta arbetssätt ännu, men jag är en bit på väg. Jag tror stenhårt på att som aspirerande författare testa en massa olika sätt tills du hittar det som passar just dig – eller inte passar för den delen…! Till exempel är det ingen höjdare för mig att skriva när jag har druckit vin. Däremot blir jag fantastiskt produktiv av att sitta och skriva på balkongen. Musik fungerar inte, men att diskmaskinen brummar precis bakom mig stör inte det minsta.

Just nu funderar jag på om jag ska prova med att kliva upp en timme tidigare och skriva innan jobbet. Maken tror inte att jag klarar av det. Vilket gör mig ännu mer sugen på att testa – bara för att visa att han har fel.

5 reaktioner på ”Vägen mot bättre skrivrutiner

 1. Carola skriver:

  Vin funkar inte alls för mig heller! 🙂 Just därför dricker jag väldigt lite vin numera. Ibland inget alls bara för att jag vill använda kvällen för att skriva. Jag kan inte förstå hur andra kan få ett flöde med vin i sig. Hjärnan blir som seg kola och kreativiteten avstannar nästan helt. Men så reagerar vi ju olika på alkohol :p Hur har det gått att skriva för dig på morgonen? Har du testat än?

  • Kristina W skriver:

   Haha jag minns bara att jag satt och orden studsade runt i huvudet. Jag tänkte att jag kanske skulle släppa all prestaionsångest men det fick motsatt effekt istället. Konstigt det där. Men egentligen är det kanske bra att vi inte kan skriva med alkohol i kroppen, att vara nykter ska ju tydligen vara bra för en 😉
   Haha nej, jag har inte testat än men kanske ska göra det nästa vecka. Jag tänker mig att min hjärna inte är så full av andra tankar då. Det kan bli bra! Eller så slutar det med att jag sitter och halvsover framför datorn 😉

 2. Elisabet Nielsen skriver:

  När det gäller att lyssna på musik när jag skriver så funkade det bättre när jag var yngre. Om jag kört fast eller om jag bara stirrar på en blank sida på skärmen kan det däremot hjälpa om jag lyssnar på ett kort urval selekterade låtar som passar temat jag skall skriva om, stämningen i scenen, mina karaktärer. Som ett slags ledmotiv, om man så vill, för att komma på rätt spår.

  Något som brukar hjälpa när hjärnan känns trött och slö och motvillig under ett längre skrivpass men man fortfarande har mer man vill ha ned på datorn är några bitar mörk choklad (god kvalitet och hög %-halt)) för att tanka hjärnan med någonting högoktanigt.

  För att benen och fötterna inte skall domna när jag sitter vid datorn har jag en piggboll på golvet under bordet som jag rullar under fötterna.

  Ja, det var väl kanske inte så mycket skrivrutiner. Kanske mer kringrutiner, för att underlätta skrivandet.

  • Kristina W skriver:

   Kringrutiner behövs också Elisabet! 🙂 Det där med musiken ska jag testa, vem vet, det kanske får igång inspirationen mellan skrivpassen? Lite fuldans i vardagsrummet på det så får jag skaka ut mina stela muskler!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *